Зоопарк і цирк-шапіто в квартирі на Оболоні

Мешканці багатоповерхівки поруч з метро «Оболонь» у Києві давно звикли до цирку на 9-му поверсі. Ні, це не метафора білі королівські пуделі кожен день гуляють в сквері і виконують циркові трюки на радість місцевій дітворі. В минулому акробатка і директор цирку-шапіто Валентина Руденко тримає в звичайній трикімнатній квартирі своїх колег по арені: собак, крокодилів, пітонів і папуг.

Зоопарк і цирк-шапіто в квартирі на Оболоні - zoopark-i-tsirk-shapito-v-kvartiri-na-oboloni_1

У 15 років втекла в цирк

Валентина росла в багатодітній селянській родині в Черкаській області і мріяла стати артисткою. Після 8-го класу поїхала в райцентр Звенигородка — вчитися на швачку.

— Якось туди приїхав цирк, і я показала гімнастам, як умію вигинатися. Мене запросили до Києва. Батьки тоді поїхали до родичів, а я побігла займати у сусідки 37 рублів. Пояснила, що без цих грошей ніколи не стану артисткою. І бабуся Федоська позичила.У цирку здатності Валентини Руденко оцінили гідно, і з тих пір її життя нерозривно пов'язане з ареною. Артистка була одружена з директором цирку, а син ще підлітком поставив авторський номер з ведмедями.

— Це каторжна праця, нерви і репетиції по вісім годин. У мене два акробатичних стажу, давно могла на пенсію вийти. Але працюю з молодими артистами, і молодість начебто продовжується.

Її цирк-шапіто «Арт-флай» влітку працює в різних районах Києва. За 7 місяців проводить близько 70 виступів, у тому числі благодійних. Виступала і за кордоном: в Австралії афіші її виступів висіли рік. Газети писали про неї як про сенсацію: у 48 років акробатка виглядала і виступала приголомшливо. Тоді Валентину Руденко поселили у двокімнатній квартирі і виділили автомобіль. Запрошували залишитися жити і працювати, але жінка відмовилася: каже, не змогла б у чужій країні.

Звірі не відпускають із дому

У 2000 році знайомий циркач запропонував купити кілька дресированих собак з реквізитом за 200 $. І Валентина Руденко вирішила ставити номер з тваринами.

— Я ж не знала, що купила собі головний біль. Коли зв'язуєшся з тваринами, немає ні відпустки, ні вихідних, — каже циркачка. — То кашу зварити, то вигуляти. Не можу надовго вийти — тужать. Якось пізно ввечері треба було віднести бутерброди хлопцям в цирк. Собаки почали вити, до них підключилися папуги — і пішла жара. Ох і наслухалася тоді від сусідів!

У 61 рік Валентина Руденко продовжує виступати зі своїми улюбленцями. Вийти на пенсію для неї — значить кинути вихованців напризволяще.

— Коли на репетиції зникло світло, пудель Трістан притулився, щоб я не боялася. А інший, Оскар, якому мазала роздратовану шкіру кремом, на знак подяки приніс троянду з вази.

Тренує їх не на ковбаску, а на похвалу: «Ти кращий, ти молодець». Через це навіть трапляються курйози: пуделі відмовляються стрибати в кільце, якщо публіка не підтримує оваціями.

— У мене є номер з папугами: висять на пазурі, ходять по мотузочці, цілують мене. Ара Руслан — молодий, тільки вчиться. А Рома вже готовий артист, але лихословить. Почує один раз за лаштунками міцний вираз — і вже запам'ятав.

Залежно від сезону в квартирі Руденко живе від 10 до 15 тварин. Два пітона і пара крокодилів мешкають в тераріумах і регулярно купаються в звичайній ванні. Іноді виповзають погуляти по квартирі і лякають гостей. Мавпа і дикобрази живуть то вдома, то на базі цирку за містом. Зараз там і ведмеді, які виступати більше не будуть. Влітку зоозахисники звинуватили Руденко та її сина в жорстокому поводженні з тваринами: ведмеді містилися в тісних клітках і не могли встати на повний зріст. Валентина запевняє, що ведмеді довго жили у неї вдома і ні в чому не мали потреби. Але тепер шукає для них нових господарів.

Джерело: http://vz.ua/stolitsa/raiony/zoopark_i_tsirk_shapito_v_kvartire_na_oboloni

Оставьте первый комментарий

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован.


*


Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.