Кооператив імені Леоніда Черновецького

Кооператив імені Леоніда Черновецького - 20080317205446943_1 Синдром Черновецького дедалі більше опановує свідомістю Юлії Тимошенко. У неділю прем’єр терміново скликала прес-конференцію. Екстрене бажання Тимошенко поспілкуватися з журналістам сколихнуло репортерів, які очікували на неї у прес-центрі. Час від часу навіть народжувалася версія, що справа може дійти до оголошення відставки головою уряду.

Поведінка Тимошенко виявилася значно прагматичнішою, і пізніше вона фактично зізналася, що змусило урядову прес-службу скликати екстрений брифінг.

За словами Тимошенко, минулого четверга Конституційний суд ухвалив концепцію свого майбутнього рішення, яким скасовується імперативний мандат для місцевих рад. Якщо провести аналогії з Верховною Радою, то КС схвалив свій вердикт у першому читанні, і до його остаточного оголошення залишилися лічені дні або тижні.

Таким чином, БЮТ може втратити юридичне підґрунтя для заміни 15 депутатів Київради, які перейшли на бік Черновецького і яких Тимошенко відкликала влітку минулого року, користуючись законом про імперативний мандат.

З початку місяця БЮТ безуспішно вимагає провести засідання Центрвиборчкому для реєстрації нових 15 депутатів. І якщо це не станеться у найближчі кілька діб, то після вердикту Конституційного суду це стане неможливим, адже закон буде визнаний неконституційним.

Фактично, якщо все піде за таким сценарієм, то Тимошенко доведеться відмовитися від планів усунути Черновецького оновленим складом Київради.

Затягування часу грає проти БЮТ, зате на користь мера і його союзників як на Банковій, так і в Партії регіонів.

Цей розподіл симпатій зрозуміло пояснює ситуацію, коли на засіданнях Центрвиборчкому відсутній кворум через неявку членів ЦВК з квоти президента і донецьких.

Паралельно Тимошенко продовжує нагнітати ситуацію навколо звільнення Черновецького з посади глави Київської міської адміністрації за порушення законодавства, зокрема, при виділенні землі.

Прем’єрка направила президенту Ющенку подання на відставку Черновецького, а разом з ним – 50-сторінкову довідку, підготовлену робочою групою уряду, яка на доручення Тимошенко аналізувала ефективність роботи КМДА. Найбільш резонансний випадок, викладений у матеріалах – це схема з кооперативами, які утворювалися для подальшого отримання землі з використанням паспортів учнів столичних вузів.

"Викрито шахрайську схему, коли на підставі заяв студентів формуються справи житлових кооперативів, яким, як окремим юридичним особам під житлову малоповерхову забудову передавалися землі площею від 70 до 150 га", — сказано в довідці.

У розпорядженні "Української правди" є перелік кооперативів, яким пощастило зусиллями Черновецького і його підлеглих отримати землю.

Органам влади було відомо про цю схему вже принаймні три місяці. Ці назви фігурують у листі на ім’я віце-прем’єра Клюєва, підписаному тодішнім головою Держагентства земельних ресурсів Яцуком.

"Звертаю вашу увагу, що зазначеним підприємства було відведено земельні ділянки загального користування громади міста Києва в охоронних зонах газопроводів, в прибережній захисній смузі Дніпра, в скверах та ділянках, вкритих зеленими насадженнями. Дані території відводилися для житлової забудови, що в подальшому значно погіршить екологічний стан столиці. Проекти землеустрою виконані непрофесійно, не в повній мірі відповідають законодавству України та викликають багато зауважень", — сказано в листі.

Кооператив імені Леоніда Черновецького - 20080317205446943_2

Кооператив імені Леоніда Черновецького - 20080317205446943_3

Самі назви кооперативів викликають замилування і буквально породжують в уяві образи радянських трударів з картин епохи соцреалізму.

Насправді оператори цієї схеми вигадали вдалі імена для кооперативів, щоб замилити око Київраді, і без того осліпленій відблисками жовтого металу.

Отже, землі отримали:

Житловий кооператив "Освітянин" – 108,52 га

Житловий кооператив "Тарасівець" – 42,9 га

Житловий кооператив "Текстильник" – 98,01 га

Житловий кооператив "Залізничник" – 98,04 га

Житловий кооператив "Технолог" – 103,73 га

Житловий кооператив "Транспортник" – 121,47 га

Житловий кооператив "Харчомашовець" – 105,46 га

Житловий кооператив "Забудовник" – 95,79 га

Житловий кооператив "Приладобудівник" – 142,45 га

Житловий кооператив "Житлодар" – 99,74 га

Житловий кооператив "Житлобуд" – 86,63 га

Житловий кооператив "КОТМІСТ" – 74,69 га

Житловий кооператив "Медтехнік" – 79,54 га

Житловий кооператив "Містобудівник" – 85,04 га

Цей перелік неповний – на 46 сторінці довідки, яку Тимошенко спрямувала Ющенку, до перерахованих вище додано ще три кооперативи:

Житловий кооператив "Соцбудівництво" – 90,54 га

Житловий кооператив "Механізатор" – 31,92 га

Житловий кооператив "Житло сервіс" – 51,18 га

Кооператив імені Леоніда Черновецького - 20080317205446943_4

"Хто ж ці щасливі кооператори? – вирішив розповісти на останньому засіданні уряду міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. — Виявилося, що це студенти київських вузів, які ні сном ні духом не відали, що стали власниками землі. За 100 – максимум 500 гривень вони писали заяву на отримання землі та підписували нотаріально засвідчене доручення на дії з землею, і більше їх ніхто не бачив".

Як зазначив Луценко в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", міліцією було опитано 118 студентів із 450-ти, які брали участь у цій схемі.

"25 січня 2008 року МВС порушило кримінальні справи за своєю підслідністю, тобто за фактом фінансового шахрайства. Але прокуратура відразу перекваліфікувала їх на зловживання службовим становищем і зажадала собі", — поскаржився міністр.

За словами Луценка, людина, яка організовувала скуповування документів, була затримана в Одесі.

"Але прокуратура з невідомих причин даною особою не зацікавилася й відмовилася застосовувати до неї будь-які санкції, навіть підписку про невиїзд. Коли це зробили ми (громадянин цей підозрюється в причетності до організації рейдерських атак на великі столичні комунальні структури), до прокуратури викликали начальника столичної міліції Ярему і стали погрожувати порушенням проти нього справи за перевищення повноважень", — зазначив Луценко.

У свою чергу прокурор Києва Євген Блажівський підтвердив "Дзеркалу тижня", що з головним київським міліціонером Яремою "справді була не дуже приємна розмова" в зв’язку зі спробами МВС затримати особу, яка була посередником між студентами і організаторами афери.

"Ідеться про громадянина на прізвище Тютюник, якого міліція хотіла заарештувати. З ним проводилися три очні ставки. Ніхто його не впізнав. Хоча прізвище у свідченнях справді звучало. Чому студенти його не впізнали чи не захотіли впізнати — важко судити. Може, пожаліли, бо це такий же недавній студент, який також на умовах грошової винагороди виконував свою роботу — збирав копії документів. Отож потрібної кількості доказів для санкції на арешт не виявилося", — сказав Блажівський.

"Затримувати людину зовсім у іншій справі і потім намагатися якимось дивним чином прив’язати її до цікавої нам справи — не дозволено. Я з цього приводу радився і у Верховному суді, і в Генеральній прокуратурі. Вважаю наше рішення обґрунтованим. Однак людям був потрібен галас. Вони його отримали. Решта залишилася за кадром", — поскаржився київський прокурор.

Блажівський також заявив, що кримінальну справу перекваліфікували законно, оскільки "в цьому випадку шахрайство скоює посадовець".

"Справді, є достатня кількість фактів, доказів, документів… 36 осіб уже підтвердили, що за скромну винагороду віддали копії своїх документів. Слідство триває", — заявив прокурор.

Застосування схеми з виділення землі кооперативам є найефективнішим способом отримати її з мінімальними фінансовими втратами. Як розповів "Український правді" один з обізнаних депутатів, цей процес виглядає приблизно так.

Спочатку гектари землі відповідно до числа пайщиків передаються кооперативу. Потім пайщики вирішують передати цю землю для зведення будинків членів кооперативу.

І ключове – це право кожного киянина отримати 10 соток безкоштовно. Цю функцію виконує кожен окремий "студент", який, ставши членом кооперативу, тепер претендує на свої 10 соток. Відбувається це фіктивно, оскільки студенти фігурують тільки на папері.

У те, що вони стають власниками землі, їх ніхто не посвячує. Отримавши 100 чи навіть 500 гривень за паспортні дані, вони виходять з гри. А ділянки по 10 соток, передані начебто щасливим київським студентом, потім збираються під одним дахом організатора схеми.

***

Інша історія, яка згадувалася і в листі тримісячної давності до Клюєва, і зараз у висновках робочої групи Кабміну, направлених Ющенку – це відведення земельних ділянок для ВАТ "Київрибгосп", ТОВ "Галерна затока" і ТОВ "Архітектурно-будівельний Альянс".

За даними підлеглих Тимошенко, ці три компанії отримали "понад 200 га без проведення обов’язкової їх експертизи Держагентством земельних ресурсів".

"Внаслідок цього сесією Київради прийнято рішення щодо незаконного відведення земельних ділянок в охоронних зонах газопроводів, прибережній захисній смузі Дніпра, скверах", — сказано в документі.

За даними робочої групи уряду, МВС порушено кримінальну справу відносно службових осіб Головуправління земельних ресурсів КМДА.

"Українська правда" звернулася по коментар до секретаря Київради Олеся Довгого і отримала від його прес-служби пояснення, де стверджується протилежне – що "рішення пройшли державну землевпорядну експертизу в Держземагентстві".

У повідомленні сказано, що половину з 66 гектарів землі "Київрибгоспу" планується використати для "створення впорядкованої і благоустроєної паркової зони", а 16 га передбачено під об’єкти спортивно-оздоровчого призначення.

"Відведення земельної ділянки в оренду "Галерній затоці" передбачає реконструкцію розташованих на ній зношених споруд під об’єкти відпочинку та спорту, а також проведення благоустрою і озеленення території. Частина ділянки в межах прибережних захисних смуг повинна використовуватись без права будівництва", — стверджує прес-служба Довгого.

"Комплексний розвиток цих територій дозволить не лише забезпечити раціональне та ефективне їх використання, а й забезпечить їх санітарне та екологічне оздоровлення, захист від підтоплення, належний рівень охорони земель, створення нових зелених зон та об’єктів соціального спрямування", — також обіцяє прес-служба.

У відповіді визнається, що земельні ділянки, які передані житловим кооперативам, "частково розташовані в межах охоронних зон магістральних газопроводів, а також в межах прибережних захисних смуг водойм".

Водночас, ідеться у листі, санкцію на відведення земель дав "Київтрансгаз". І, що найкумедніше, на частині території комерційні структури… не зможуть нічого побудувати.

Як говориться у роз’ясненні прес-служби Довгого, "Київрада зобов’язала використовувати ділянки в межах охоронних зон магістральних газопроводів з обмеженнями, тобто без права будь-якого будівництва".

Те ж саме стосується і ділянок в межах захисних смуг водойм – як сказано у відповіді, їх передано "без права будівництва будь-яких споруд".

"Крім того, землекористувачів зобов’язано, щоб вони передбачили створення паркових та рекреаційних зон та об’єктів, — ідеться у листі. — Значну частину земельних ділянок передбачається використати для створення впорядкованих паркових зон та озеленених територій, загалом – близько 650 га нових об’єктів зеленої зони. На сьогодні ці території як зелена зона не використовуються".

Також прес-служба Довгого повідомляє, що "ділянки відводились переважно за рахунок земель, які перебували в оренді чи в постійному користуванні для ведення сільгоспвиробництва та риборозведення, що є неефективним використанням землі в умовах мегаполісу".

Якщо все справді так ідеалістично, як описує ситуацію Довгий, то навіщо благодійникам, які начебто забезпечать киян новими парками і зеленими насадженнями, застосовувати схеми з використанням студентів?

У те, що ініціатором цієї схеми була не команда мера, повірити складно. Але навіть якщо на секунду припустити, що ідея була не їх, тоді чому київська влада погоджується на запропоновані їм правила гри? Чому приймає кулуарний сценарій розподілу сотень гектарів? Чому не виступає проти очевидного зловживання зі студентами? Чому не вимагає здійснювати передачу земель виключно через конкурс або аукціон? Чому вони вважають, що отримати ресурс повинні ті, хто запропонує побудувати ефемерні "рекреаційні об’єкти", а не ті, хто заплатить найвищу ціну?

На ці питання може бути дві відповіді: або Черновецький і Довгий є темними необізнаними людьми, або щось стримує їх діяти інакше. Цим "щось" є особиста зацікавленість, яка в народі називається корупцією.

pravda.com.ua/news/2008/3/17/73200.htm

Оставьте первый комментарий

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован.


*


Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.