Президент наклав вето на закон про державний бюджет 2007

Президент України Вiктор Ющенко у понедiлок повернув до Верховної Ради закон про державний бюджет України на 2007 рiк, повiдомляє прес-служба глави держави.

Пропозицiї президента представлятиме пiд час розгляду закону на пленарному засiданнi Верховної Ради перший заступник глави секретарiату президента представник президента у Кабiнетi мiнiстрiв Арсенiй Яценюк.

Пропозицiї президента стосуються прожиткового мiнiмуму для осiб, що втратили працездатнiсть, i темпiв зростання мiнiмальної зарплати, витрат на оборону, щомiсячних середньострокових безвiдсоткових позик мiсцевим бюджетам, а також перелiку товарiв, якi будуть iмпортуватися до України у 2007 роцi без можливостi оформлення податкового векселя.

Глава держави нагадує, що згiдно iз законом про загальнообов’язкове державне пенсiйне страхування розмiр мiнiмальної пенсiї встановлюється у розмiрi прожиткового мiнiмуму для осiб, що втратили працездатнiсть. Ст. 62 закону про бюджет встановлює його на рiвнi 380 грн з 1 сiчня, 387 грн з 1 квiтня, 395 з 1 жовтня. Водночас, за попереднiми розрахунками, розмiр прожиткового мiнiмуму для цiєї соцiальної групи становить з 1 сiчня 406,6 грн. Таким чином, рiвень прожиткового мiнiмуму, запропонований у законi, призведе до недоотримання кожним пенсiонером 26,6 грн щомiсяця. Президент зазначає, що вiд цього показника залежать пенсiї 12 млн громадян, а також розмiри iнших державних соцiальних виплат незахищеним верствам населення. Разом з тим, ст. 97 закону пропонує не обмежувати максимальний розмiр пенсiї для народних депутатiв України.

У пропозицiях зазначається зниження темпiв зростання розмiру мiнiмальної зарплати – 40% у 2005 роцi, 20% – у 2006 роцi та запланованих 12,5% на 2007 рiк. На думку глави держави, це негативно позначиться на умовах оплати працiвникiв абсолютної бiльшостi пiдприємств в Українi, оскiльки тарифнi ставки встановлюються залежно вiд розмiру мiнiмальної зарплати. Крiм того, на його думку, з урахуванням рiвня iнфляцiї, що прогнозується у 2007 роцi i зростання податкового навантаження на доходи фiзичних осiб, в Українi уперше за останнi роки може статися реальне падiння розмiру мiнiмальної зарплати.

Виходячи з цього, президент пропонує переглянути розрахунки розмiрiв прожиткового мiнiмуму та мiнiмальної зарплати на 2007 рiк i пов’язаних з цими показниками витратних статей держбюджету на 2007 рiк.

В.Ющенко також пропонує включити у витратну частину бюджету кошти на лiквiдацiю диспропорцiї грошового забезпечення вiйськовослужбовцiв Збройних сил та iнших вiйськових формувань у сумi 1,056 млрд грн, а також збiльшити на 40,5 млн грн витрати на забезпечення участi України у вiйськово-морських операцiях у Середземному морi у рамках операцiї «Активнi зусилля».

Глава держави вважає недоцiльним продовження надання мiсцевим бюджетам середньострокових безпроцентних позик, якi практикувалися пiсля введення єдиної ставки податку на доходи фiзосiб на рiвнi 13%. Президент зазначає, що норма закону про бюджет, що передбачає надання цих позик, була актуальна у 2004-2006 роках, коли дiяла ставка зазначеного податку. На думку В.Ющенка, зазначене положення про позики потрiбно виключити iз закону про держбюджет.

Президент також пропонує включити до перелiку товарiв, якi будуть iмпортуватися в Україну у 2007 роцi без можливостi оформлення податкового векселя, товарну групу 2709 згiдно з УКТ ВЕД (нафта або нафтопродукти сирi з бiтумiнозних мiнералiв).

era-fm.net/news/ukr/30621

Оставьте первый комментарий

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован.


*


Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.